středa 25. června 2014

Island - první den - druhá část

V Thingvelliru nás jen o chlup minula dešťová přeháňka, bylo krásně vidět, jak se ty ždímající se mraky sunou kolem nás. Sice jsme nezmokli, ale zatáhlo se a z dalších fotek nám už zmizelo to krásné nebe s mráčky. Ani mé oblíbené focení ptáků pak nestálo za moc, ale potáplici malou jsem zachytil ještě použitelně.




Popojeli jsme na další "atrakci", na gejzír. V termální oblasti Haukadalur jsme poprvé uviděli různá bublající jezírka, páru syčící mezi kameny a hlavně skutečný gejzír.
Sám tzv. Velký gejzír, islandsky Geysir, tedy ten, po kterém dostaly název všechny gejzíry světa, už nestříká, je z něj jen tiché jezírko vody. Ale pár desítek metrů od něj se aktivně činí gejzír Strokkur, který s intervalem několika minut chrlí vodu i přes dvacet metrů vysoko. Bylo fascinující pozorovat, jak jeho hladina neklidně poskakuje, vlní se, občas zabublá a pak se najednou začne vydouvat, objeví se kopule z tyrkysové vody a vzápětí už chrlí horkou vodu k nebi.
 Strokkur odpočívá.

 Strokkur se chsytá.


Strokkur chrlí.
Celý ten malý geopark se dá projít za pár minut, ale koukat se na to bych vydržel asi hodiny.

Poslední přírodní zajímavostí navštívenou prvního dne byl vodopád Gulfoss na řece Hvítá. Není na Islandu nejvyšší ani nejmohutnější, ale svými dvěma stupni a zlomem směru toku vody je rozhodně zajímavý a krásný, až fascinující. A duha tvořící se na oblacích vodní tříště tu krásu jen zvýrazňuje.



Řeka pod vodopádem pak uhání dál hlubokým kaňonem mezi čedičovými sloupy.

No a atrakcí, kterou jsme nečekali, byl skromně zařízený volně přístupný obyvatelný hangár, který jsme nalezli při hledání vhodného místa ke stanování. Uvnitř sice neoslňoval čistotou, myši a ptáci, kteří asi dovnitř lezli dírou pod dveřmi, zanechali hromadu stop své přítomnosti, ale matrace se daly vyklepat, měli jsme střechu nad hlavou a nefoukalo tam, takže se i pohodlně vařilo. Nedaleká kadibudka s říčkou nám byly sociálním zařízením.




VĚTŠINA FOTEK JE VE VYŠŠÍM ROZLIŠENÍ V MÉ FOTOGALERII.

Žádné komentáře:

Okomentovat